فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 111 (پاییز 1399)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 111 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا ملکوتی خواه، زکریا فرج زاده* صفحات 1-30
    در دهه های آینده، تغییر اقلیم به‏ ویژه بخش کشاورزی کشورهای در حال توسعه را با پیامدهای زیان بار مواجه خواهد کرد. با توجه به اهمیت این پیامدها، مطالعه حاضر با هدف تحلیل اثر متغیرهای اقلیمی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران صورت گرفت؛ و بدین منظور، از داده های پنل استانی برای دوره 1385 تا 1395 بهره گرفته شد. ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر ارزش افزوده با بهره‏ گیری از دو متغیر دما و بارندگی به انجام رسید و سایر متغیرهای موثر بر ارزش افزوده بخش کشاورزی شامل نیروی کار، سرمایه مادی (زمین، موجودی دام و موجودی تجهیزات آبیاری)، سرمایه انسانی به صورت تعداد دانش آموختگان، سرمایه اجتماعی به ‏صورت تعداد خط تلفن روستایی و شاخص تجارت بودند. تجارت با استفاده از دو متغیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و شاخص باز بودن تجارت لحاظ شد. بر اساس نتایج مطالعه، مشخص شد که به ‏طور عمد، نوسان‏ها یا اختلاف از میانگین متغیرهای دما و بارندگی بر تولید بخش کشاورزی اثر معنی دار دارد، به ‏گونه ‏ای که انتظار می رود یک درجه افزایش دما نسبت به میانگین آن پنج درصد کاهش تولید را به ‏همراه داشته باشد؛ همچنین، یک درصد کاهش در بارندگی 3/0 درصد کاهش تولید را رقم خواهد زد. از میان متغیرهای سرمایه، سرمایه مادی به‏ عنوان مهم ترین متغیر مساعدت‏ کننده به تولید شناخته شد. کشش تولید نسبت به سرمایه اجتماعی در سطحی بالاتر از سرمایه انسانی و در محدوده 18/0-17/0 ارزیابی شد. اثر سرمایه ‏گذاری خارجی فاقد اهمیت آماری بود، اما اثر منفی شاخص باز بودن در بخش کشاورزی احراز شد. با توجه به اثر منفی تغییر اقلیم بر ارزش افزوده بخش کشاورزی، افزایش بهره وری استفاده از آب، یافتن ارقام با نیاز آبی پایین و سازگار با شرایط کم آبی و خشکسالی و کاهش ضایعات آب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، بارندگی، سرمایه، بخش کشاورزی
  • آناهیتا نظری گوران*، سید مجتبی مجاوریان، میرسامان پیشوایی صفحات 31-63

    بر اثر عواملی چون مسایل سیاسی، تغییرات فناوری و حوادث طبیعی، در کنار گسترش نگرانی ‏های زیست محیطی و مسئولیت پذیری اجتماعی، مسایل زنجیره تامین دیگر فقط نگاهی رو به جلو ندارد و حالت معکوس نیز مد نظر قرار گرفته است. از این‏رو، در مطالعه حاضر، با طراحی و مدل‏سازی زنجیره تامین حلقه بسته سبز چنددوره ای و چندمحصولی در زمینه تولید زیتون، بهینه سازی سود کل زنجیره و هزینه های آلاینده های حاصل از فرآیند فرآوری این محصول با استفاده از الگوریتم ژنتیک برای داده های محصول زیتون ایران طی سال های 1395 تا 1397 بررسی شد. همچنین، با وارد کردن ریسک به مدل پیشنهادی و در نظرگرفتن تقاضای تمامی مراکز تحت شرایط ریسک، مدل به واقعیت نزدیک‏تر شد. نتایج مطالعه نشان داد که این زنجیره با مقدار 55417 میلیارد ریال سودآور است؛ اما با توجه به نسبت هزینه دفع به سود بازیافت پسماندها (91/431)، زنجیره تامین زیتون و فرآورده های آن در زمینه بازیافت پسماند ضعیف عمل می کند که با اصلاح زنجیره، این نسبت 79 درصد کاهش خواهد یافت؛ همچنین، در این زنجیره، نیاز به واردات در شرایط ریسک وجود ندارد و کلیه نیازهای بازار و تقاضای مراکز صادرات، بدون هیچ‏گونه فروش از دست رفته از طریق زنجیره، تامین می‏شود. بنابراین، با کارخانه های فرآوری زیتون و احداث کارخانه های فرآوری پسماندهای حاصل از روغن کشی بتوان با بازیابی و یا تولید مواد باارزش از پسماندها، می‏توان بهره وری صنایع تبدیلی زیتون را افزایش داد. از سوی دیگر، با توجه به توان و ظرفیت تولید و فرآوری زیتون، شایسته است به‏ منظور افزایش مصرف روغن زیتون در راستای ارتقای سلامت جامعه و ایجاد ارزش افزوده، سیاست هایی در سطح کلان اتخاذ شود تا از این رهگذر، تولید محصول زیتون افزایش یابد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته سبز، ارزش در معرض ریسک شرطی، الگوریتم ژنتیک، زیتون
  • پرنیان زند*، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی، حسین مهرابی بشرآبادی، صدیقه نبی ییان صفحات 65-92

    سرمایه‏ گذاری در بخش کشاورزی موجب افزایش تولید و اشتغال در این بخش می ‏شود و با توجه به پیوندهای پسین و پیشین این بخش با سایر بخش ها، تولید و اشتغال را در سایر بخش‏ های اقتصادی نیز ارتقا می ‏دهد. بر این اساس، در مطالعه حاضر، تاثیر سیاست توسعه سرمایه‏ گذاری در بخش کشاورزی بر اشتغال بخش ‏های مختلف اقتصادی با استفاده از رهیافت ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) در سال 1390 بررسی شد. نتایج مربوط به آثار توسعه سرمایه ‏گذاری در بخش کشاورزی بر میزان اشتغال‏زایی بخش‏ های مختلف اقتصادی در قالب چهار سناریو (افزایش پنج، ده، پانزده و بیست درصدی سرمایه ‏گذاری در بخش کشاورزی) نشان داد که سطح اشتغال کل اقتصاد بر اساس این سناریوها، به ‏ترتیب، 32/2 ، 63/4 ، 95/6 و 27/9 درصد افزایش یافته و همچنین، کل اشتغال ایجادشده ناشی از هر سناریو بیشتر در بخش‏ های ساختمان، کشاورزی و خدمات تمرکز داشته است. از این ‏رو، جهت دهی برنامه ‏های اشتغال‏زایی به سمت بخش ‏های یادشده می ‏تواند در افزایش اشتغال کشور موثر باشد. افزون بر این، نتایج مطالعه نشان داد که اثرات اشتغال‏زایی در کل اقتصاد (27/9 درصد افزایش) و در هر کدام از بخش ‏های اقتصادی در اثر اجرای سناریوی افزایش بیست درصدی سرمایه ‏گذاری در بخش کشاورزی بیش از سایر سناریوها بوده و همچنین، در بین بخش‏ های مختلف اقتصادی، بخش کشاورزی دارای بیشترین ضریب فزاینده اشتغال است (00806/0 نفر- شغل)؛ و در نتیجه، این بخش نیازمند کمترین میزان سرمایه ‏گذاری برای ایجاد یک واحد اشتغال بوده و دارای تاثیر مثبت و غیرقابل انکار بر میزان اشتغال‏زایی در بخش‏ های مختلف اقتصادی است.

    کلیدواژگان: موجودی سرمایه، اشتغال‏زایی، ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM)
  • سید علی حسینی یکانی*، رضا حیدری کمال آبادی صفحات 93-124

    با توجه به محدودیت اعتبارات و تسهیلات اعطایی در بخش کشاورزی و فراوانی متقاضیان به ‏ویژه در زیربخش‏ های کشاورزی، مطالعه حاضر به کمک منطق فازی، به تعیین پرتفوی بهینه تسهیلات اعطایی بانک کشاورزی به متقاضیان در بخش های مختلف کشاورزی استان مازندران پرداخت. بدین منظور، از یک الگوی برنامه ریزی خطی فازی مبتنی بر حداکثرسازی سود تسهیلات اعطایی در دوره زمانی 1394-1390 استفاده شد. همچنین، برای حداکثرسازی تابع هدف، دو سناریوی «حداکثرسازی سود تسهیلات اعطایی» و «حداکثرسازی دریافتی خالص سود تسهیلات» و نیز در هر دو سناریو، شرایط عدم قطعیت در نظر گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد که با توجه به محدودیت ها و قوانین موجود، الگوی فعلی تخصیص اعتبارات و تسهیلات بانک کشاورزی نیاز به تعدیل و بازنگری در درصدها و مقادیر تسهیلات دارد؛ همچنین، الگوی تخصیص اعتبارات مبتنی بر عدم قطعیت به واقعیت نزدیک‏تر بوده و لازم است بانک ‏های کشاورزی در ارایه تسهیلات بانکی، زیربخش های صنایع وابسته به کشاورزی، خدمات کشاورزی، طیور و فعالیت های غیرمرتبط با کشاورزی را در اولویت قرار دهند و برای جلوگیری از مشکلات معوقه شدن تسهیلات اعطایی، نرخ مطالبات معوق را در اعطای تسهیلات به زیربخش های مختلف مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: پرتفوی بهینه، تسهیلات اعطایی، الگوی برنامه ریزی خطی فازی، بانک کشاورزی مازندران
  • پریچهر نجفی، مسعود فهرستی ثانی*، محمدرضا نظری، اکرم نشاط صفحات 125-145

    با توجه به اهمیت نقش چغندرقند در تولید شکر داخلی، بررسی کارآیی این محصول می تواند نقشی به ‏سزا در راستای افزایش تولید آن داشته باشد. از این ‏رو، در تحقیق حاضر، با استفاده از آمار و اطلاعات سیزده استان تولیدکننده چغندرقند در سال 1395 و در محیط نرم ‏افزاری GAMS، محاسبه انواع کارآیی شامل کارآیی فنی تحت شرایط بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس، تخصیصی، اقتصادی، مقیاس و کارآیی مدیریتی انجام شد؛ همچنین، با استفاده از روش ‏هایی بر پایه تحلیل پوششی داده ها، واحدهای تولیدکننده چغندرقند (استان ها) رتبه بندی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که توان زیادی برای افزایش کارآیی اقتصادی تولیدکنندگان چغندرقند در مناطق مورد مطالعه وجود دارد؛ همچنین، کارآیی فنی عامل اساسی تفاوت در کارآیی‏ های اقتصادی بوده و کارآیی مقیاس تولید چغندرقند نیز عامل پایین بودن کارآیی فنی است. بر اساس نتایج محاسبات، به ‏ترتیب، استان های آذربایجان غربی، خراسان رضوی، فارس، خراسان جنوبی و خوزستان بالاترین رتبه و استان های قزوین، اصفهان و کردستان پایین ‏ترین رتبه را در کارآیی متقاطع داشتند. نتایج رتبه ‏بندی نشان داد که در بین استان‏ های کارآ، استان ‏هایی که سهم بیشتری از تولید چغندرقند را به خود اختصاص داده‏ اند، از وضعیت کارآیی مطلوب ‏تری برخوردارند؛ افزون بر این، مدل کارآیی متقاطع واحد مجازی تصمیم‏ گیرنده نسبی آنتی ‏ایده ‏آل، در مقایسه با سایر روش ‏های رتبه ‏بندی کارآیی، مطلوب ‏ترین نتیجه را برای تمایز کارآیی واحدهای تصمیم ‏گیرنده کارا در اختیار قرار می‏دهد. در پایان، با توجه به بالا بودن کارآیی تولید چغندرقند در استان خوزستان، توسعه کشت آن در این استان توصیه می‏ شود.

    کلیدواژگان: کارآیی، تحلیل پوششی داده ها، روش اندرسن و پیترسن، روش کارآیی متقاطع، چغندرقند
  • محمدامین شریفی، عبدالحمید پاپ زن*، امیرحسین علی بیگی صفحات 147-174

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتار کشاورزان در پذیرش الگوی کشت توام با کاهش میزان بهره برداری از منابع آب زیرزمینی و ارایه مدلی برای بهبود آن در مناطق روستایی شهرستان دهگلان انجام شد. روش تحقیق تلفیقی (کمی- کیفی) بود و برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه و مصاحبه نیمه ‏ساختارمند استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه، به ‏ترتیب، از طریق پانل متخصصان و آلفای کرونباخ (78/0) آزمون شد. تعیین حجم نمونه (254 نفر) با استفاده از جدول بارتلت و به روش نمونه ‏گیری طبقه ‏بندی صورت گرفت. برای انجام مصاحبه نیز تعداد 46 نفر از اساتید دانشگاه، کشاورزان آگاه و کارشناسان به روش زنجیره ه ای انتخاب شدند. نتایج نشان داد که متغیرهای درآمد در هکتار، هزینه مبادله، مشارکت مستقیم در بازار، تجربه تولید و تنوع فعالیت ها تاثیر معنی دار در پذیرش الگوی کشت دارند؛ از سوی دیگر، شاخص بهره وری آب، هزینه مبادله، مقیاس تولید، تنوع فعالیت ها و تعدیل پروانه چاه آب، به طور معنی دار، بر شاخص بهره برداری از آب زیرزمینی موثرند؛ همچنین، عوامل پیش‏ران در مدل نهایی برای افزایش پذیرش الگوی کشت توام با کاهش بهره برداری از آب زیرزمینی عبارت‏اند از مشارکت کشاورزان در بازار، شهرت و تفکیک مالکیت زمین و چاه. بر اساس نتایج تحقیق، پیشنهاد می شود که شورای حفاظت از منابع آب شهرستان، با پیگیری تفکیک مالکیت ها برای تعدیل حجم آب مجاز چاه ها، علاوه بر شاخص های مندرج در دستورالعمل، از حسن شهرت و رفتار کشاورزان در تولید و عرضه محصول به بازار نیز استفاده کند.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، آب زیرزمینی، هزینه مبادله، رویکرد اقتصاد نهادی جدید
  • عباس عبدشاهی*، مصطفی مردانی نجف آبادی، منیره زینالی صفحات 175-203
    در مطالعه حاضر، برای تعیین الگوی بهینه کشت اراضی شهرستان ملاثانی واقع در استان خوزستان، از مدل برنامه ریزی چندهدفه خطی شامل اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی با در نظر گرفتن عدم اطمینان به ‏صورت مجزا و توام، در دو مرحله جداگانه، استفاده شد. در مرحله اول مطالعه، از عدم اطمینان موجود در داده ها چشم پوشی شد، اما در مرحله دوم، با لحاظ کردن این ویژگی، بررسی نتایج هر کدام از آنها جداگانه صورت گرفت. پس از گردآوری داده های پژوهش از ارگان های دولتی برای سال زراعی 96-1395، مدل های مورد نظر در نرم‏افزار GAMS کدگذاری شدند. طبق نتایج مرحله اول، افزایش سطح زیر کشت جو از چهار هزار هکتار به 74/5 هزار هکتار (55/43 درصد) و سبزیجات از صی‏صد هکتار به 410 هکتار (38/37 درصد) و همچنین، کاهش سطح زیر کشت کلزا در الگوی کشت چندهدفه از پانصد به 120 هکتار (34/75 درصد) و کاهش سطح زیر کشت گندم نیز 43/12 درصد ارزیابی شد. نتایج مرحله دوم حاکی از وجود یک رابطه متقابل بین منافع حاصل از الگوی کشت بهینه و سطح محافظت از آن در مقابل داده های نامطمین بود، به ‏گونه ‏ای که با افزایش سطح انحراف از محدودیت از ده تا پنجاه درصد، مقدار سود ناخالص 5/2 درصد کاهش می یابد. نتایج پژوهش حاضر می تواند به تصمیم گیرندگان بخش کشاورزی در دستیابی به هدف کسب بیشترین سود (که به‏طور متوسط، پنج درصد بیشتر از الگوی کشت فعلی برآورد شده است)، با در نظر گرفتن چند هدف متفاوت کمک کرده، از هدررفت منابع کمیاب و باارزش جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چندهدفه، عدم حتمیت، الگوی کشت، ملاثانی (شهرستان)
  • حبیب الله سلامی، رضا شاکری بستان آباد* صفحات 205-228

    زمانی که قیمت دریافتی تولیدکننده برای یک محصول متناسب با میزان ریسک مربوطه باشد، انتظار می رود تولید آن تداوم داشته باشد و در غیر این صورت، آن محصول به تدریج از برنامه تولید حذف شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت جبران ریسک بازدهی تولیدکنندگان سیب در استان های ایران با استفاده از الگوی قیمت گذاری دارایی سرمایه (CAPM) صورت گرفته است. در این راستا ابتدا با توجه به اطلاعات موجود، پرتفوی سیب کشوری بر اساس بازدهی تولید این محصول در استان های مختلف تشکیل و ضریب ریسک برای هر استان محاسبه گردید. نتایج مطالعه نشان داد استان ایلام با ضریب 21/0 کم ریسک ترین استان و استان های سمنان و تهران به ترتیب با ضریب 92/1 و 88/1 پرریسک ترین استان های تولیدکننده سیب می باشند. از نگاه جبران ریسک، قیمت های این محصول ریسک سیب را در کلیه استان های مورد مطالعه بجز در استان های ایلام، البرز، یزد، کرمانشاه، فارس، خراسان رضوی، گیلان، کرمان، اصفهان، کهگلویه و بویراحمد و سمنان جبران می نماید. نتایج همچنین نشان داد که دلیل اصلی عدم جبران ریسک در بسیاری از مناطق، پایین بودن نسبی عملکرد این محصول و در نتیجه بالا بودن قیمت تمام شده آن در آن مناطق می باشد. براین اساس، تمرکز بر روی بهبود بهره وری زمین در مناطق یاد شده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الگوی قیمت گذاری دارایی سرمایه، ریسک سیستماتیک، جبران ریسک، سیب، ایران
  • بهارک روستایی*، مهدی کاظم نژاد، مینا ربیعی، سیده زهرا حسینی صفحات 229-259
    بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی، رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و تولید ناخالص ملی نقش مهمی دارد. از این‏رو، افزایش تولید محصول مهمی چون گندم نیز بهبود امنیت غذایی را در پی دارد. در تحقیق حاضر، اثرات سیاست های حمایتی خرید و قیمت تضمینی بر سطح زیر کشت و تولید محصول گندم طی سال های زراعی 96-1369 بررسی شد. برای الگوسازی روابط میان متغیرها، از الگوی تعدیل جزیی نرلاو و برای بررسی روابط میان متغیرها و آزمون فرضیه ها، از الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، استفاده شد. نتایج نشان داد که خرید و قیمت تضمینی سال گذشته اثر مثبت و معنی دار بر سطح زیر کشت و تولید گندم داشته و همچنین، در برخی سال ها، افزایش قیمت تضمینی گندم از نرخ تورم پایین تر بوده است. سرانجام، در تعیین قیمت تضمینی، توجه به رشد تورم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، سطح زیر کشت، تولید، الگوی نرلاو، مدل خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL)
  • محمد سیوندی نسب* صفحات 261-285
    هدف کلی پژوهش حاضر تدوین الگوی کشت مبتنی بر کاهش سطح به‏ کارگیری کود شیمیایی در بخش پاریز شهرستان سیرجان واقع در استان کرمان بود. به ‏منظور تبیین اهداف مطالعه، از رهیافت برنامه ریزی چندهدفه استفاده شد. همچنین، با توجه به تفاوت میان مقیاس فعالیت بهره ‏برداران، ابتدا با استفاده از تحلیل خوشه ای و بر اساس مقیاس فعالیت، بهره‏ برداران به دو گروه (با سطح زیر کشت کمتر از سه و بیشتر از سه هکتار) تقسیم شدند. در نهایت، اولویت‏ بندی الگوهای کشت با استفاده از رهیافت فازی صورت گرفت. نتایج الگوهای بهینه برای بهره ‏برداران گروه اول نشان داد که تنها دو محصول گندم و جو در الگوهای بهینه انتخاب شده و الگوی بهینه برای این گروه دارای تنوع محصولی کمتری نسبت به الگوی فعلی است. همچنین، نتایج نشان داد که در خصوص بهره ‏برداران گروه دوم، در الگوی حداقل مصرف کود شیمیایی، حداکثر بازده ناخالص در سطح فعلی خود باقی مانده، در حالی که برای بهره‏ برداران گروه دوم، مقادیر مصرف آب و کود شیمیایی کمتر از الگوی فعلی است. نتایج رتبه‏ بندی الگوهای مختلف با استفاده از رهیافت فازی با توجه به اهداف افزایش بازده ناخالص، کاهش مصرف آب و کود شیمیایی در گروه دوم بهره‏برداران نشان داد که الگوهای دارای اولویت پایین ‏تر ترجیحا بازده ناخالص را در سطح فعلی آن حفظ و مقادیر آب و کود شیمیایی مصرفی را به مقادیر بهینه آنها نزدیک می کنند. در الگوهای دارای اولویت بالاتر، عمدتا به هدف افزایش بازده ناخالص توجه بیشتری شده است. بر اساس نتایج مطالعه، چنانچه هدف بهره‏ بردار افزایش بازده ناخالص باشد، می‏توان در الگوی کشت، محصولات گندم و جو را برای بهره‏برداران گروه اول و محصولات گندم، جو، کنجد و یونجه را برای بهره‏برداران گروه دوم در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی زیست‏ محیطی، الگوی بهینه، آب، کود شیمیایی، برنامه‏ ریزی چندهدفه، پاریز (بخش)، سیرجان (شهرستان
|
  • Zahra Malakootikhah, Zakariya Farajzadeh * Pages 1-30
    There are obvious evidences showing that climate change will affect adversely the agriculture sector especially those of the developing nations in coming decades. Regarding the climate change effects on the agriculture sector; this study aims to examine the impact of climatic variables on the Iranian agriculture value added. To get the study objective, provincial panel data over 2006-2016 was applied. Temperature and precipitation were applied to examine the effect climate change on agriculture value added. The remaining variables affecting agriculture value added are labor, physical capital including land, livestock and irrigation equipment, human capital measured as the number of the university graduated population, social capital represented by phone lines in rural area and trade index. Trade impact was also investigated using Foreign Direct Investment (FDI) and trade openness variables. Based on the results, the climatic variables’ fluctuations or deviations from their average found to have more significant impact. One degree increase in temperature beyond its long term average is expected to induce a reduction of 5% in agriculture production while the corresponding value for 1% reduction in precipitation is 0.3%. Among the capital variables, physical capital has the highest contribution to agriculture production. Production elasticity with respect to social capital exceeds those of human capital, ranging from 0.17 to 0.18. FDI showed an insignificant effect; however, trade openness was found to affect adversely.
    Keywords: Climate change, temperature, precipitation, Capital, Agriculture Sector
  • Anahita Nazari Gooran *, Seyed Mojtaba Mojaverian, MirSaman Pishvaee Pages 31-63

    Due to factors such as political issues, technological change and natural disasters as well as the spread of environmental concerns and social responsibility, supply chain issues are no longer just a matter of looking ahead but the reverse-processing is also a matter of consideration. For this purpose, the present paper deals with the design and modeling of multi-periodic and multi-product green closed-loop supply chain in olive production. After designing the supply chain, the optimization of the whole chain profit and costs of the pollutants from the olive-product-processing process was investigated using a Genetic Algorithm based on Iranian olive data during the years 2016 to 2018. The model also came closer to reality by incorporating risk into the proposed model and taking into account the demand of all centers under risk conditions. The results show that the chain is profitable at 55417 billion Riyals, but with respect to the waste disposal to waste recycling cost-benefit ratio, 431.91, Iran's olive supply chain performs poorly in waste recycling, which by incorporating this model and revising the chain, this ratio will be reduced by 79%. Furthermore, according to the results, there is no need for import in risky conditions and all the market’s demand and export centers demand is met without any lost sales by the chain itself. It is, therefore, suggested to increase productivity in the field of olive-conversion-industries by equipping olive processing plants and constructing oil-production waste processing plants. On the other hand, in spite of the potentials and capacity of olive production and processing, it is suggested that macro-level policies be adopted to increase the consumption of olive oil in order to promote community health and create added value in order to increase the production of these products compared to its present value.

    Keywords: green closed-loop supply chain, Conditional Value-at-Risk, Genetic algorithm, Olive
  • Parnian Zand *, Hamidreza Mirzaie, Hosein Mehrabi, Sedigheh Nabieian Pages 65-92

    Accordingly in this study, the effect of investment development policy in agricultural sector on employment has been investigated using social accounting matrix 2011. Results in 4 scenarios (increase of five, ten, fifteen and twenty percent investing in agriculture) show that, the employment of the whole economy increased by 2,32 , 4,63 , 6,95 , 9,27 percent in each of the above scenarios. In addition total employment resulting from each of the above scenarios mainly concentrated on building, agriculture and services. Therefore, it is necessary to pay special attention to the above mentioned sectors in the employment plans. It can also be said that, the effects of job creation on the economy as a whole (9.27% increase) and in each economic sector, due to the implementation of the last scenario, has been more in agriculture than in other sectors. The study of employment multipliers also shows that agricultural sector has the highest employment multiplier (0.008 people - jobs) among different sectors of the economy and as a result this sector requires the least amount of capital to create a unit of employment.

    Keywords: Capital stock, job creation, social accounting matrix
  • Seyed Ali Hosseini Yekani *, Reza Heydari Kamalabadi Pages 93-124

    The granted credits of agriculture sector are limited and the number of applicants and sub-sectors for these credits are much, therefore, this study tried to determine optimal portfolios for agricultural bank credits by using of fuzzy logic. For performance of this study, a fuzzy linear programming model based on profit maximization was used in the period of 2011-2015. In this study, two scenarios were considered for maximizing the objective function. The first scenario involves maximizing profits facilities and the second scenario involves maximizing the net intake facility (the profit rate that deducted from that the pending rate). In both scenarios, the absence of risk and existence of risk (fuzzy) is considered. The results of this study showed that due to limitations and existing laws, the current model of credits allocation of agricultural bank was not optimal and it is necessary to review in presents and amounts of credits. Also, the credits allocation model based on risks and uncertainties is closer to reality. Agricultural bank should be made part of agro-based industries, agriculture services, poultry and non-related activities with agricultural sector in the higher priorities. Also, agricultural bank considered the rate of arrears credits to avoid them.

    Keywords: The optimal portfolio, Credits, Fuzzy Linear Programming, The Agricultural Bank of Mazandaran
  • Parichehr Najafi, Masoud Fehresti-Sani *, MohammadReza Nazari, Akram Neshat Pages 125-145

    Sugar beet is one of the industrial productions of agricultural sector that plays an important role in providing the required sugar inside. In the present study, the types of efficiency including technical efficiency Under Constant and Variable Return to Scale efficiency, allocative, economics, scale, and management efficiency have been calculated. In addition, Sugar beet producers were ranked using method basis application of data envelopment analysis. This research was performed using data of 13 sugar beet producing provinces in 2014 in the GAMS software. Based on the results of calculating the economic efficiency of sugar beet producers, there is a great potential for improving economic efficiency in the studied areas. The investigations of this research reflect the fact that the main factor in the difference in economic efficiency is technical efficiency and the scale efficiency is the factor of lowing in technical efficiency. Based on the cross-efficiency results West Azarbaijan, Kermanshah and Khorasan Razavi provinces have the highest and provinces of Semnan, South Khorasan and Ilam have the lowest rank. The results of the ranking also show that, among the more efficient provinces, those who have a larger share than sugar beet production have a better performance. The approach of the maximum relative distance from anti ideal decision making unit provides the most favorable outcome for the differentiation of the efficiency of decision-making units. Government support increasing and shopping law reform can reduce the risk of production and thus increase the scale of production in the cultivation of sugar beet yield.

    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Cross- Efficiency method, Anderson-Peterson method, sugar beet
  • Abbas Abdeshahi *, M. Mardani Najafabadi, Monireh Zeinali Pages 175-203
    In this study to determine optimum crop pattern of the county of Molasani, linear multi-objective planning model include economic, social and environmental objectives has been used in two phases. In the first phase of the study, the uncertainty in the data is ignored, but in the second phase, the mentioned feature is included and the results of each of them are discussed separately. Necessary data were collected from government agencies for the 2014-15 crop year and the models were coded in GAMS software. According to the results in the first phase, barely acreage increased from 4 to 5.74 thousand hectares (43.55 percent) and vegetables acreage increased from 300 to 410 hectares (37.38 percent). Also, in this phase rapeseed acreage decreased from 500 to 120 hectares (75.34 percent) and wheat acreage decreased by 12.43 percent. In the second phase of the study, it was found that there is a mutual relationship between the benefits of the optimal cropping pattern and the level of protection against uncertain data; such that by increasing the level of deviation from constraint from 10% to 50%, the gross profit decreases by 2.5%. The results can help agricultural decision makers achieve the goal of maximizing profit, averaging 5% more than the current cropping pattern, by considering several different goals and avoiding wastage of scarce and valuable resources.
    Keywords: Multi-Objective Programming, Uncertainty, Cropping pattern, Molasani
  • Habibollah Salami, Reza Shakeri Bostanabad * Pages 205-228

    When producer price and consequently, generated revenue for a product is proportional to its relative risk, its production is expected to be continued, and otherwise the product will be gradually eliminated from production plan by producers. The purpose of this study was to investigate the risk compensation situation of apple production in Iranian provinces using the Capital Asset Pricing Model (CAPM). To this end, according to the available information, a portfolio consists of apple production in different provinces has been formed and the systematic risk of apple production in each of the provinces was calculated relative to the risk of overall portfolio. Results revealed that Ilam province with the beta coefficient of 0.21 was the least risky and Semnan and Tehran provinces with the beta coefficient of 1.92 and 1.88 were the riskiest apple producing provinces, respectively. In terms of risk compensation, the prices of this product compensate the risk of apple production in all the provinces except Ilam, Alborz, Yazd, Kermanshah, Fars, Khorasan Razavi, Gilan, Kerman, Isfahan, Kohglouieh and Boyer Ahmad and Semnan provinces. Results also indicated that the main reason for not compensating risk in some regions is the relative low level of land productivity, and consequently high level of average cost of production in these provinces. Accordingly, focus on improving land productivity is recommended for those provinces.

    Keywords: : Capital Asset Pricing Model, Systematic Risk, Risk Compensation, Apple, Iran
  • Baharak Roustaei *, Mahdi Kazemnejad, Mina Rabiei, S.Z. Hosseini Pages 229-259
    Agriculture is one of the economic sectors and plays an important role in ensuring food security, economic growth, employment and, eventually, GDP. Increasing production of major crops like wheat may lead to improve food security. In this study, we investigated the impacts of purchase support policies and guaranteed prices on the cultivation area and production of Wheat during 1369-96. In order to modeling the relationships between variables, The Nerlove partial adjustment model was used and for clearing the relationships between variables and test the hypotheses,the ARDL model was used. The results indicated that the guaranteed purchase and the guaranteed price had a positive and significant impact on the wheat cultivation area and production. This Study indicated that increase in guaranteed price for wheat was less than the inflation rate in same years. Therefore, it is suggested that inflation ratemust be considered in determining a guaranteed price, as mentioned in the law.
    Keywords: agriculture, Support Policies, Cultivation Area, Production, Nerlove Model, Auto Regressive Distributed Lags (ARDL)
  • Mohmmad Sivandinasab * Pages 261-285
    The general purpose of this study is to develop a cultivation model based on reducing the level of chemical fertilizer application in the Pariz section of Sirjan city located in Kerman province. In order to explain the objectives of the study, a multi-objective planning approach was used. Also, due to the difference between the activity scale of farmers, first using cluster analysis and based on the activity scale were divided into two groups (farmers with less than 3 hectares of cultivated area and farmers with more than 3 hectares of cultivated area). Finally, the cultivation patterns were prioritized using the fuzzy approach. The results of optimal patterns for the first group of farmers showed that only two wheat and barley crops were selected in the optimal patterns. Based on the results, the optimal model for the first group of operators has less product variety than the current model. The results showed that for the second group of farmers, in the pattern of minimum chemical fertilizer consumption, the maximum gross yield remained at its current level while the amounts of water and chemical fertilizer consumption are lower than the current model for the second group of farmers. The results of ranking different patterns using fuzzy approach according to the objectives of increasing gross yield, reducing water consumption and chemical fertilizers in the second group of users showed that lower priority patterns are patterns that preferably maintain gross returns at its current level.
    Keywords: environmental model, Water, Pariz ward, Sirjan, chemical fertilizer, multi-objective planning